## Co je blacklist?
`Blacklist` nebo také černá listina je seznam příjemců, kteří se od přijímání vašich kampaní buď [odhlásili](https://www.bulkgate.com/cs/centrum-napovedy/kampan/odhlaseni-odberu/) nebo jste je do seznamu sami umístili. V každém případě, jakmile je příjemce na tomto seznamu, nebude na na jeho/její telefonní číslo odeslána žádná zpráva.

## Co když pošlu zprávu příjemci, který je v blacklistu?
Může se stát, že chcete poslat hromadnou zprávu seznamu kontaktů, z kterého jsou někteří příjemci v blacklistu.

Přesto, že je příjemce z blacklistu v posledním kroku kampaně (Přehled) zařazen do **Platných příjemců**, tak zprávu neobdrží a žádný poplatek vám nebude účtován.

## Jak mohu někoho přidat do blacklistu?
Pro přidání příjemce do blacklistu:
1. Klikněte na `SMS a Viber` v menu na [BulkGate Portálu](https://portal.bulkgate.com/)
2. Klikněte na `Blacklist`
3. Přidejte kontakty ručně kliknutím na `Přidat do blacklistu` nebo importujte seznam kontaktů kliknutím na `Importovat kontakty`

## Jsou příjemci automaticky přidáváni do blacklistu?
Do blacklistu můžete přidat příjemce [ručně](#jak-mohu-nekoho-pridat-do-blacklistu) nebo je nechat odhlásit [automaticky.](https://www.bulkgate.com/cs/centrum-napovedy/kampan/odhlaseni-odberu/) Všechno záleží na tom, jakou [možnost odhlášení odběru](https://www.bulkgate.com/cs/centrum-napovedy/kampan/odhlaseni-odberu/) pro vaši kampaň zvolíte.

## Jaký se liší Opt-out a Blacklist?

Pokud použijete metodu Opt-out, nebudou na dané telefonní číslo již nikdy doručovány marketingové zprávy. Transakční zprávy zůstanou beze změny, budou na dané telefonní číslo i nadále doručovány.

Pokud telefonní číslo dáte na Blacklist, nebudou již na dané telefonní číslo doručovány žádné zprávy, tzn. ani marketingové, ani transakční.
