## Čo je blacklist?
`Blacklist`, alebo tiež čierna listina, je zoznam príjemcov, ktorí sa z prijímania vašich kampaní buď [odhlásili](https://www.bulkgate.com/sk/centrum-pomoci/kampan/odhlasenie-odberu/), alebo ste ich do zoznamu zaradili sami. V každom prípade, akonáhle je príjemca v tomto zozname, na jeho/jej telefónne číslo sa neodošle žiadna správa.

## Čo ak pošlem správu príjemcovi, ktorý je v blackliste?
Môže sa stať, že chcete poslať hromadnú správu zoznamu kontaktov, v ktorom sú niektorí príjemcovia v blackliste.

Hoci je príjemca z blacklistu v poslednom kroku kampane (Prehľad) zaradený medzi **Platných príjemcov**, správu nedostane a nebude vám účtovaný žiadny poplatok.

## Ako môžem niekoho pridať do blacklistu?
Na pridanie príjemcu do blacklistu:
1. Kliknite na `SMS a Viber správy` v menu na [BulkGate Portáli](https://portal.bulkgate.com/)
2. Kliknite na `Blacklist`
3. Pridajte kontakty ručne kliknutím na `Pridať do blacklistu` alebo importujte zoznam kontaktov kliknutím na `Importovať kontakty`

## Pridávajú sa príjemcovia do blacklistu automaticky?
Príjemcov môžete do blacklistu pridať [ručne](#ako-mozem-niekoho-pridat-do-blacklistu) alebo ich nechať odhlásiť [automaticky](https://www.bulkgate.com/sk/centrum-pomoci/kampan/odhlasenie-odberu/). Všetko závisí od toho, akú [možnosť odhlásenia odberu](https://www.bulkgate.com/sk/centrum-pomoci/kampan/odhlasenie-odberu/) pre svoju kampaň zvolíte.

## Ako sa líši Opt-out a Blacklist?

Ak použijete metódu Opt-out, na dané telefónne číslo sa už nikdy nebudú doručovať marketingové správy. Transakčné správy zostanú bez zmeny, na dané telefónne číslo sa budú naďalej doručovať.

Ak telefónne číslo dáte na Blacklist, na dané telefónne číslo sa už nebudú doručovať žiadne správy, t. j. ani marketingové, ani transakčné.
